Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Teatteri Lumpero

Teatteri Lumperon ensimmäinen näytelmä oli Harri Tapperin kirjoittama "Kylän kevät", johon lavasteet suunnitteli Yrjö Tapper. Näytelmää esitettiin kahtena peräkkäisenä kesänä. Ensimmäisen kesän esitykset menivät hyvin ja saarijärveläiset ottivat innolla vastaan uuden paikallisen kesäteatterin. Toisen kesän ensi-ilta osui kylmään, sateiseen päivään; katsomossa istui kaksi urheaa katsojaa, joista toinen oli virkansa puolesta paikalle joutunut Sampo-lehden toimittaja. Onneksi katsomo on myös joskus pullistellut suuresta yleisömäärästä ja lisäpenkeistä huolimatta osa yleisöstä on istunut pientareella.

"Amalia ja aikamiespojat" - näytelmän ensi-ilta oli Italiassa Chioggian kaupungissa. Toinen pääosan esittäjistä oli uimarannalla polttanut mahanahkansa helakan punaiseksi ennen esitystä, joten saunapuna oli uskottava. Valitettavasti suomalaisen saunakulttuurin puhtaus ja siveellisyys ei tainnut italialaisille isännille avautua, sillä pyyhe lantiolla heiluvat saunaan menijät herättivät ansaitsematonta pahennusta katsojissa. 

"Tulitikkuja lainaamassa" - näyttämöllä kipitti ihan oikea porsas. Yhtenä sunnuntaina päivä- ja iltaesitysten välissä possu oli tuntenut olonsa yksinäiseksi, kaivautunut ulos karsinastaan ja lähtenyt kylille. Ohikulkija oli tehnyt poliisille ilmoituksen paikallisella huoltoasemalla irrallaan liikkuneesta porsaasta. Onneksi paikalle tullut poliisipartio oli ajan tasalla, laittoi sian mustanmaijan kyytiin ja palautti sen Lumperoon ennen kuin kukaan siellä ehti huomata porsaan karkaamista. "Kerrankin sai sanoa asiakkaalle, että SENKIN SIKA!", totesivat poliisit.

Joskus teksti ja sanat karkaavat päästä ja huulilta pois. Tiukan paikan tullen voi kipaista kulissien takana lukemassa käsikirjoitusta: "Kävin tuossa katsomassa, joko akoilla oli kahvi valmiina."

Lumperon rantamailla on tehty tärkeitä päätöksiä niin ihmissuhteista kuin ammatinvalinnoistakin: monista Lumperossa näytelleistä lapsista ja nuorista on tullut menestyneitä teatterialan ammattilaisia.

Teatterin ohjelmisto on ollut monipuolista lastennäytelmistä oopperaan ja klassikoista kantaesityksiin. Sen ovat mahdollistaneet Saarijärven kaupungin kulttuuritoimi ja Kansalaisopisto, Saarijärvi-seura, Kauko Sorjonen, Tapani Kiminkinen ja muut tukijat. Suuri kiitos kuuluu aktiivisille harrastajanäyttelijöille, lavastajille, puvustajillle, makkaranpaistajille ja kahvion työntekijöille.

MUTTA SUURIN KIITOS KUULUU KUITENKIN INNOSTUNEELLE JA INNOSTAVALLE YLEISÖLLE, JOTA ILMAN TEATTERIA EI OLE! KIITOS TEILLE JA TERVETULOA VIIHTYMMÄÄN!

 

Eliisa Tarvainen

Jo 30 vuotta lumperolaista elämää 

    

 

Jaa meidät sosiaalisessa mediassa